dilluns, 5 de novembre del 2012

Objectius i criteris de cerca

Planificació i gestió de la cerca


Materials, recursos i eines:


1- Eines ofimàtiques: Open office.org, Microsoft Office, Work.


1- Manuals i guies:

1- Processador de text: Open Office Writer; Microsoft Word; Work-Pages
2- Full de càlcul: OpenOffice.org.Calc; Microsoft Exel; Work-Numbers’09.
3- Presentacions multimèdia: OpenOffice.org. Impress; Microsoft PowerPoint; Work-Keynote’09.

2- Altres eines informàtiques:


1- Blogs: Facilitat de publicació dels continguts.

2- Wikis: Treball cooperatiu.

3- Marcadors socials: Recopilen enllaços sobre certs temes, els classifiquen i comparteixen a Internet.


3- Navegadors: Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari, Altres navegadors.


4- Eines de cerca més utilitzades:

Google: El motor de cerca més popular de la història d’Itnternet
Altres motors: Live Search, WiseNut, Alltheweb

Metacercadors: Són motors de cerca automàtics que concentren la seva tasca de detecció sobre la informació acumulada pels motors de cerca, de manera que en lloc de construir base de dades pròpies, els metacercadors centren el seu servei a localitzar i presentar-nos el que diversos motors de cerca han indexat.

Directoris Temàtics: Presenten el contingut de les seves bases de dades organitzats temàticament i estructurats en arbres conceptuals jeràrquics que permeten a l’usuari anar orientant la seva cerca des de conceptes molt genèrics a més delimitats, fins a arribar a les referències dels webs el contingut dels quals pertany a aquell camp.


5- Cerques especialitzades:

Cercador de cercadors: Els principals cercadors d’instruments de cerca són:
Search Engine Watch: ( Punt de referència fonamental sobre la localització d’informació per internet).

Buscopio: (Potent cercador de cercadors en espanyol que ofereix enllaços i informació actualitzada de cercadors especialitzats que operen en altres idiomes).


6-Cercadors especialitzats: Internet Movie Database, Education World, Scirus, Buscamed, Mediatico, Dosdoce.


7-Altres punts d’informació: Les bibliografies, Els mitjans de comunicació, Enciclopèdies electròniques, Biblioteques virtuals, La Biblioteca de la UOC, etc

4 comentaris:

  1. Totes aquestes eines representen una valuosa font d’informació ja que abans de matricular-nos a aquesta assignatura, la majoria ens eren totalment desconegudes . Penso que per aquest motiu podrem treballar en molta més informació de l'habitual perquè el ventall de navegadors i buscadors dels que disposem actualment ens permet acumular molts més coneixements que sempre són valuosos en qualsevol dels àmbits en els que ens movem: feina, universitat, societat... Personalment, he usat els buscadors google acadèmic, googleskol,buscoscopio,scirus, biblioteca virtual de la UOC, també he usat Metacafe per buscar vídeos i Google Video. He constatat la utilitat dels operadors booleans que desconeixia totalment. Finalment crec que personalment ha representat un enriquiment extraordinari de coneixements i una inversió de futur molt beneficiosa..

    ResponElimina
  2. Saber que podem fer cerques específiques amb materials que desconeixia ha resultat molt encoratjador, ja que ens permet una recerca puntual, un estalvi important de temps i una millora en la qualitat dels treballs. A més, la utilització d’ eines tecnològiques més concretes ens obre la possibilitat d’ampliar els nostres coneixements i fer-los extensibles dins el nostre propi entorn. Les eines que he utilitzat per fer la recerca han estat, entre d’altres, les següents:
    Google, Google books, Google scholar, Scirus, Biblioteca de la UOC, Metacage, etc.

    ResponElimina
  3. M'agrada molt començar a utilitzar totes aquestes tècniques, ens ajudaran al llarg de tot el grau i en la nostra vida quotidiana. Serà útil aprendre totes aquestes eines, que ens poden ser de gran interès per realitzar altres treballs i ser més àgils.
    Les eines que utilitzat per fer la recerca han estat principalment Google, Google llibres, Biblioteca de la UOC i Scirus.

    ResponElimina
  4. L'ús de tots aquests recursos ens han ajudat molt a tenir unes bones fonts d'informació, on hi podem trobar des dels cercadors més usuals que ja coneixiem, a pàgines noves que ens poden ajudar tant en la planificació d'aquest projecte com a treballs futurs d'altres assignatures del grau.
    Deixant de banda google, la Biblioteca de la UOC ens ha facilitat molta de la informació obtinguda, i la teoria de l'assignatura ja ens ha donat amb si mateixa una bona base, i ens ha ajudat a conèixer eines amb les que no estàvem acostumades i que a poc a poc, anem descobrint.
    Qualsevol recurs que provingui d'una bona font és vàlid per a poder treure'n profit!

    ResponElimina